zondag 23 september 2012

Mijn eerste keer


 
 
 
 
 
 
De eerste keer,
Zo daar is mijn eerste blog! Heeft lang geduurd maar de tijd is daar. Waarom? Tja ben een verwoed lezer van een aantal Blogs allemaal Horeca gerelateerd zoals Harry Bult, Norbert ( Koreman) Saint Pompon en nog een paar. Ze geven mij inspiratie en soms een andere kijk op zaken, ook al ben ik het er niet altijd mee eens.

En misschien zijn er wel mensen(of 1) die in mijn mening geïnteresseerd zijn. Ik sta dagelijks voor de klas bij het Drenthe College waar ik de aankomend koks mag opleiden, begeleiden en het allerbelangrijkste inspireren en motiveren. In mijn ogen een geweldige baan die ik met veel plezier doe. Er zijn dus genoeg mensen tegen wie ik mijn verhalen vertel, maar heb echt niet de illusie dat ze ook allemaal luisterenJ

Bij deze dus:

Mijn leermeesters(1)  
Dhr.Vergonet, La Coquille te Groningen

Na de kopklas koken/serveren op de Wijert te Groningen(ruim 25 jaar geleden) heb ik direct na de diplomering in mei mijn eerste kookervaring opgedaan in Vianden(Luxemburg), 4 maanden keihard buffelen maar een geweldige tijd! Ik wilde graag het leerlingstelsel in maar het probleem was dat het lastig solliciteren is vanuit het buitenland. Ik heb toen een advertentie laten zetten in Horeca Misset; Ll kok 17 jaar zoekt 3de jaars leerbedrijf in omg. Groningen. Werk in Luxemburg tel:..... 

Groter was de advertentie niet, ik moest per woord betalen. Ben door bijna 10 bedrijven gebeld en kon kiezen. Het gesprek wat de doorslag gaf duurde nog geen 2 minuten en ging volgens mij ongeveer zo; Woon je in de buurt van de stad? Wil je anders op kamers?  Lust je vis? Als je in het buitenland gewerkt hebt ben je hier van harte welkom, wat zeg je er van? Heb zonder na te denken, was compleet overdonderd, ja gezegd. Nog nooit van het bedrijf gehoord, elkaar nog nooit gezien en toch had ik een nieuwe baan. 5 dagen werken 1 dag school. Zo was de kennismaking met Dhr. Vergonet van restaurant La Coquille te Groningen op mijn eerste werkdag, ik was pas 3 dagen thuis uit Luxemburg.
En wat een cultuurschok! Kwam uit een keuken waar we met 4 koks soms 400 gasten van eten voorzagen, bij een luxe restaurant waar we op drukke dagen met 4 koks 40 gasten voorzagen van eten. Het bedrijf was van oorsprong een Bistro(1 van de eerste in het noorden), maar was zich inmiddels gaan specialiseren in vis, schaal en scheldieren.
Volgens mij was bijna geen ingrediënt in de keuken te vinden waar ik ooit mee gewerkt had. Het waren Oesters, kreeften, wulken, slakken, en voor mij toen allerlei onbekende vissen. Daarnaast slecht een paar soorten vlees, soms lams, rundvlees en in het seizoen wild. Alles kwam vuil binnen en voor de vis ging de chef op vrijdag naar de visafslag in Lauwersoog en elke woensdagmorgen vanuit Groningen naar ISPC te Breda. Als leerling moesten we regelmatig mee. In de diepvries lag alleen ijs van Talamini , bladerdeeg en friet voor personeel. Fantastische leerperiode geweest als aankomend kok.

Als mens was het loodzwaar, 5 dagen werken(min,10 uur per dag), 1 dag naar school(niet altijd ivm slaapgebrek) en 1 dag bijkomen. Omdat ik op kamers woonde was mijn sociaal leven gedaald naar het vriespunt. Als er als 4de jaars geen ommekeer was gekomen had ik afscheid genomen van de Horeca. Waardering heb ik er nooit gevoeld, terwijl ik een geweldig getuigschrift mee kreeg. Vroeger was alles echt niet beter, alleen anders. De meeste leerbedrijven snappen dat waardering het allerbelangrijkste is en dat staat los van overuren en geld!!  Mijn volgende leerbedrijf was De Tamboer in Hoogeveen, een goede kennis van mijn toenmalige chef. Hier werd ik langzaam weer een beetje mens maar moest weer enorm wennen omdat we daar soms met enorm grote aantallen werkten, maar in een andere blog hier meer over.

Realiseer me net dat een blog compact moet zijn, dat lukt dus nog niet helemaal J

3 opmerkingen:

  1. Mooi om te lezen, ik blijf het zeker lezen!

    Groet, Stephano

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag wim dit is de kleinzoon van dhr Vergonet leuk om te lezen dat er nog aan het bedrijf wordt gedacht. Ik hoop er meer over te lezen.

    Groet Teun Vergonet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aandacht
       Dit is om het grote publiek, mannen of vrouwen die gezond zijn, te informeren
       100% serieus in de verkoop van uw nier moet dringend contact opnemen met Dr.raphael
       Ziekenhuis .. email; doctorraphael@aol.com omdat we veel hebben
       van patiënten die momenteel een niertransplantatie nodig hebben.
       op zoek naar een manier om uw nier om financiële redenen te verkopen
       We breken af ​​en kopen uw nier voor 900.000 euro per persoon
       nier
       en we hebben ook Vib / Aid Ultra Vibros 11-medicijnen die het langer kunnen genezen of behouden

       email ons nu,

       e-mail; doctorraphael@aol.com
       Hangout: Clevelandclinicmanagement@gmail.com
       vriendelijke groet

       Dr.Raphael

    BeantwoordenVerwijderen