moet zijn, een bmw geen audi toch?
Waarom doen we dit dan niet met ons eten?
Zo zit er in vanille vla zelden vanille, is grillworst zelden gegrild en als je gebraden gehakt koopt heeft die alleen in een bad met kleurstof gelegen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKce5ulG5K2Cn_MAyt595_d3USn_nwOtFNkF-vYwLfwbRNsNJe7xdJFbXuA-4Ij9dVtD4Y_Wc2QkDwlSVUz6CXlwR0zeAKbvuys7PSL73ByJ-suEsjs5E8yMUapAp2Lj7UkhzAUp-n3Y-k/s1600/Light.jpg)
Of de hype in Light producten? Jaja uit het oogpunt van de gezondheid de suiker vervangen door zoetstoffen alsof de producenten dat een bal kan schelen! wat is het duurste in de frisdrank? juist, suiker!!
Maar suiker is niet alleen voor de smaak maar ook voor de binding en zorgt ervoor dat de smaak van de frisdrank lang blijft hangen. Neem je daarentegen een light versie dan blijft alleen de smaak van de zoetstof hangen. Vorig jaar een presentatie gehad over Stevia door een groepje leerlingen. Mooi plantje alleen de in de plant aanwezige zoetstof blijft irritant lang hangen.
Vla was vroeger met echte vanillestokjes en was geel door de binding van eidooier, later custardpoeder (maiszetmeel met kleurstof) en nu, geen idee wat er allemaal inzit (Den Eelder vla een heerlijke uitzondering)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGJLEtSJi2KfjKfKcwtryYII7E91xPoxKh28pRJijIb4OMEetZ4d3hgDrnlZnflKuM70W1Mfj4gzLVYM-B0y_7Jp_YGngc3V7a-jqdBokrDQAAzfMNbsONHqifVL2051ni83swly_g4wb9/s1600/foto-echte-boeren-vanillevla-1-liter.png)
De smaken vervlakken tot alles uiteindelijk hetzelfde smaakt, zoet zoeter zoetst!!
Balsamicoazijn?? Pfff azijn met kleurstof, suiker(???), en allerlei hulpmiddelen!!
Aardbeien yoghurt? een 1/2 aardbei als je geluk hebt in 1 liter yoghurt. rood door aardbeien? probeer thuis maar eens, 1 kg aardbeien en 1 liter yoghurt dan kom je in de buurt!!
Waarom al die ophef?? Mijn vrouw had van de markt grillworst mee genomen van de markt en warempel de grillworst werd gegrild, heerlijk!! Dat was de aanloop naar deze blog. Ik probeer mijn leerlingen duidelijk te maken dat ze moeten weten wat ze eten en zeker als ze het anderen voor schotelen.
Natuurlijk vinden de Nederlandse kinderen de echte mayo zelden direct lekker, ai er zit een zuurtje in, maar dat is en kwestie van er mee opgevoed zijn.Pas na 10 maal iets proeven kun je in mijn ogen pas oordelen of je iets lekker vindt of niet, proeven, proeven, proeven!! Leerlingen die bij mij dingen niet willen proeven mogen op zoek naar een andere vak. Kan toch niet zo zijn dat je de gasten iets voorzet zonder dat je het zelf geproefd hebt??
Alles gaat straks zoet smaken, de saaiheid sluipt er in, alles bestrooien met kruidenmixen, proef je de mix en verder nix!!
Als we ons houden aan drie maaltijden met variatie per dag, af en toe een tussendoortje/fris en in normale porties kunnen we gewoon blijven genieten van producten met boter, suiker enz.. Zorg ervoor dat je weet wat je eet, en als je het mensen voorzet laat ze dit dan weten en verkoop geen appels in de vorm van peer met appelsmaak!!
Wie zoet is krijgt lekkers... wie stout is de roe..
BeantwoordenVerwijderenHaha,bon Chef
BeantwoordenVerwijderen