maandag 15 oktober 2012

Doe ff normaal............

Waarom noemen we de dingen niet gewoon bij hun naam? Moet de kwaliteit, uitstraling exclusiviteit in de naam zitten? Wat een onzin, Ik ben opgevoed met allerlei ingewikkelde namen en benamingen waarvan inmiddels is aangetoond dat we ze niet nodig hebben. Tuurlijk een aantal zijn compleet ingeburgerd en raken we nooit weer kwijt, dan dekt de naam dus de lading. Maar we zijn er nog niet!

 Dus weg met de Haricots Verts, leve de naaldboon, gooi de coquilles terug in zee en serveer Sint Jacobs mossel. Maak het gebruik van de naam Kidneybean strafbaar en noem hem alleen nog maar nierboon. Laat de Tournedos de haasbiefstuk zijn en laat de carpaccio zijn zoals het is bedoeld!
Ham komt van de bil, snitzel is geen plakvlees, die enge verse Pangasius komt altijd uit de vriezer en dan de "nieuwe" Claresse, pfff alsof meerval onsmakkelijk klinkt.

Een leerling vroeg mij vorige week waarom Pliceren monderen is geworden en niet gewoon ontvellen? eeuuuh tja........En wat vinden we op de wildkaart? Tamme eendeborst, kwartel en konijn, sinds wanneer schieten we die af in de stallen?
We halen Umami uit een potje (hoe nieuw is dat? E621), water uit zee om mee te koken en doen bladgoud op gerechten omdat het wat.......... toevoegd?
Als ik de menukaarten mag geloven lopen alle koeien in de wei (weiderund) eten we alleen ambachtelijk, is alle vis de vangst van de dag, alle zalm huisgerookt en loopt er straks rond de kerstdagen geen hert of ree meer in Nederland omdat Hollands wild beter verkoopt.
Oerzout, natuurzout, zeezout en steenzout, hoe zout willen we het hebben. Geef de gast wat ze vragen, noem het beestje bij de naam!
Eerlijkheid duurt het langst, dus laten we vooral ff normaal doen, ik doe in ieder geval mijn best!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten