![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMQIz6mQJoSPvNHUeBkSHhqShoGv-7kEuyRAbdk6sr3p1r-3SWT65k1v3YemGv1tEodbJOoMW3_NgAXMEN5swYaID690yAtBxJzfpL0ClKYRGXNfWGrI33Ia5vwPezhXBsZkjoczjXTVVA/s1600/fruits+de+mere.jpg)
De eerste keer,
Zo daar is mijn eerste blog! Heeft lang geduurd
maar de tijd is daar. Waarom? Tja ben een verwoed lezer van een aantal Blogs
allemaal Horeca gerelateerd zoals Harry Bult, Norbert ( Koreman) Saint Pompon
en nog een paar. Ze geven mij inspiratie en soms een andere kijk op zaken, ook
al ben ik het er niet altijd mee eens.
En misschien zijn er wel mensen(of 1) die
in mijn mening geïnteresseerd zijn. Ik sta dagelijks voor de klas bij het
Drenthe College waar ik de aankomend koks mag opleiden, begeleiden en het allerbelangrijkste
inspireren en motiveren. In mijn ogen een geweldige baan die ik met veel plezier
doe. Er zijn dus genoeg mensen tegen wie ik mijn verhalen vertel, maar heb echt
niet de illusie dat ze ook allemaal luisterenJ
Bij deze dus:
Mijn leermeesters(1)
Dhr.Vergonet, La Coquille te Groningen
Na de kopklas koken/serveren op de Wijert
te Groningen(ruim 25 jaar geleden) heb ik direct na de diplomering in mei mijn
eerste kookervaring opgedaan in Vianden(Luxemburg), 4 maanden keihard buffelen maar
een geweldige tijd! Ik wilde graag het leerlingstelsel in maar het probleem was
dat het lastig solliciteren is vanuit het buitenland. Ik heb toen een
advertentie laten zetten in Horeca Misset; Ll
kok 17 jaar zoekt 3de jaars leerbedrijf in omg. Groningen. Werk in
Luxemburg tel:.....
Groter was de advertentie niet, ik moest
per woord betalen. Ben door bijna 10 bedrijven gebeld en kon kiezen. Het
gesprek wat de doorslag gaf duurde nog geen 2 minuten en ging volgens mij
ongeveer zo; Woon je in de buurt van de stad? Wil je anders op kamers? Lust je vis? Als je in het buitenland gewerkt
hebt ben je hier van harte welkom, wat zeg je er van? Heb zonder na te denken,
was compleet overdonderd, ja gezegd. Nog nooit van het bedrijf gehoord, elkaar
nog nooit gezien en toch had ik een nieuwe baan. 5 dagen werken 1 dag school.
Zo was de kennismaking met Dhr. Vergonet van restaurant La Coquille te Groningen
op mijn eerste werkdag, ik was pas 3 dagen thuis uit Luxemburg.
En wat een cultuurschok! Kwam uit een
keuken waar we met 4 koks soms 400 gasten van eten voorzagen, bij een luxe
restaurant waar we op drukke dagen met 4 koks 40 gasten voorzagen van eten. Het
bedrijf was van oorsprong een Bistro(1 van de eerste in het noorden), maar was
zich inmiddels gaan specialiseren in vis, schaal en scheldieren.
Volgens mij was bijna geen ingrediënt in de
keuken te vinden waar ik ooit mee gewerkt had. Het waren Oesters, kreeften,
wulken, slakken, en voor mij toen allerlei onbekende vissen. Daarnaast slecht
een paar soorten vlees, soms lams, rundvlees en in het seizoen wild. Alles kwam
vuil binnen en voor de vis ging de chef op vrijdag naar de visafslag in
Lauwersoog en elke woensdagmorgen vanuit Groningen naar ISPC te Breda. Als
leerling moesten we regelmatig mee. In de diepvries lag alleen ijs van Talamini
, bladerdeeg en friet voor personeel. Fantastische leerperiode geweest als
aankomend kok.
Als mens was het loodzwaar, 5 dagen
werken(min,10 uur per dag), 1 dag naar school(niet altijd ivm slaapgebrek) en 1
dag bijkomen. Omdat ik op kamers woonde was mijn sociaal leven gedaald naar het
vriespunt. Als er als 4de jaars geen ommekeer was gekomen had ik
afscheid genomen van de Horeca. Waardering heb ik er nooit gevoeld, terwijl ik
een geweldig getuigschrift mee kreeg. Vroeger was alles echt niet beter, alleen
anders. De meeste leerbedrijven snappen dat waardering het allerbelangrijkste
is en dat staat los van overuren en geld!! Mijn volgende leerbedrijf was De Tamboer in
Hoogeveen, een goede kennis van mijn toenmalige chef. Hier werd ik langzaam weer
een beetje mens maar moest weer enorm wennen omdat we daar soms met enorm grote
aantallen werkten, maar in een andere blog hier meer over.
Realiseer me net dat een blog compact moet
zijn, dat lukt dus nog niet helemaal J
Mooi om te lezen, ik blijf het zeker lezen!
BeantwoordenVerwijderenGroet, Stephano
Dag wim dit is de kleinzoon van dhr Vergonet leuk om te lezen dat er nog aan het bedrijf wordt gedacht. Ik hoop er meer over te lezen.
BeantwoordenVerwijderenGroet Teun Vergonet