dinsdag 25 september 2012

Gildenevent 2012


Gildenevent 2012

Sinds 2010 wordt er jaarlijks door het Gastvrijheidgilde en het Koksgilde een geweldig evenement georganiseerd, het Gildenevent. Ik prijs mij gelukkig dat ik samen met een aantal collega’s en alle examenkandidaten niv3 Zelfstandig  werkend kok en Zelfstandig werkend Gastheer/vrouw er bij heb kunnen zijn. Het staat elk jaar voor deze klassen op de jaarlijn en wij vinden het als collega’s belangrijk hier bij te zijn. Een dag vol talloze workshops, sprekers en productpresentaties/ proeverijen door de sponsoren . Kortom voor de studenten en voor ons een inspirerende en gezellige dag!

En ik vraag mij eigenlijk sinds 2010 af waarom het evenement niet elk jaar stijf uitverkocht is. Aan de prijs kan het niet liggen, er zijn volop kortingsacties, maar wat dan wel?

Ø  Geen interesse? Kan ik me echt niet voorstellen, in deze zware tijden voor de horeca kun je je niet permitteren om niet bij te blijven op het vakgebied!

Ø  Onbekendheid met het evenement? Dan moet je in een Iglo op de Noordpool wonen, aan publiciteit geen gebrek.

Ø   Te ver weg? Voor een ieder goed te bereiken, en woon je in Noorden dan heeft het Drenthe College plekken over in de bus, van harte welkom(ff mailen)

Ø  Te druk op het werk? Dat zal voor velen in de horeca zo zijn, maar als je energie en inspiratie kan tanken dan is het Gildenevent een must.

 Ik heb de nieuwe Horeca Cao( oei, ik noem iets wat sommigen liever niet horen) doorgenomen en wat mij verbaasde is dat er nergens iets staat over studieverlof/vakbijeenkomsten enz., of heb ik het gemist?. Dit in tegenstelling tot heel veel bedrijfstakken waar het verplicht is. Als docent zijn wij verplicht aan bijscholing te doen, en dat is niet meer dan logisch.

In het verleden was je verplicht als leermeester 1 of 2 maal per jaar een leermeesterbijeenkomst bij te wonen. Sinds dat afgeschaft is de opkomst dramatisch.

Het zit volgens mij in tijd. De koksen Gastheren/vrouwen werken vaak lange dagen en dat is het soms moeilijk de energie te vinden om zulke evenementen bij te wonen. Als je een gezin hebt wil je daar ook je soms spaarzame vrije tijd aan besteden. Hoeveel werkgevers in Nederland laten hun werknemers tijdens arbeidstijd een evenement of een workshop volgen? Laat staan een Horecabeurs bezoek?

Misschien een idee om als werkgever je Gastheer/Kok minimaal 2 dagen per jaar op “studiedag” te sturen tijdens werktijd. Het is altijd een win/win situatie; een bijgetankte werknemer, die waardering voelt!

Volgens mij kan je als werkgever studiedagen van werknemers zelfs gedeeltelijk aftrekken van de belasting, en anders als compensatie voor overuren of gewoon als blijk van waardering.

 

Gildenevent 2012, ik heb er zin in, U ook?

 

Ps; zonder de geweldige bijdrage van de “vrienden” van de Gilde is niets mogelijk!!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten